Follow us
  >  Vesti   >  Holandski organ za zaštitu podataka o ličnosti je kaznio Tik Tok sa 750.000 evra

Holandski organ za zaštitu podataka o ličnosti je kaznio Tik Tok sa 750.000 evra

 

Nedavno smo objavili vest o tome kako je nadležni organ za zaštitu podataka o ličnosti u Norveškoj izrekao jednoj kompaniji novčanu kaznu u iznosu od 25.000,00 evra zbog kršenja propisa Opšte uredbe o zaštiti podataka Evropske Unije (GDPR). Da se kontrola nad primenom propisa koji uređuj prikupljanje i obradu podataka vrši globalno i svakodnevno, pokazuje nam novi primer koji stiže iz Holandije sa mnogo ozbiljnijom cifrom od prethodne:

 

Holandski organ za zaštitu podataka o ličnosti izrekao je novčanu kaznu od 750.000,00 EUR zbog kršenja privatnosti dece poznatoj mreži Tik Tok, a koja je posebno popularna kod dece i mladih osoba.

 

Tik Tok pripada kineskoj grupi Bytedance i posebno je popularan kod mlađih generacija koji predstavljaju više od milijardu korisnika širom sveta. Korisnici mogu da kreiraju kratke video zapise, a uz pomoć veštačke inteligencije, aplikacija određuje preferencije korisnika i predlaže im više sličnih video zapisa.

 

Osnov propusta leži u činjenici da su podaci o zaštiti podataka o ličnosti prilikom instaliranja aplikacije dostupni samo na engleskom jeziku i kao takvi deci iz Holandije nisu razumljivi. Ovakvim postupanjem je Tik Tok propustio da pruži adekvatno objašnjenje o načinu na koji aplikacija prikuplja, obrađuje i koristi lične podatke.

 

Zašto ovakvo postupanje ima posebnu težinu?

 

Kada su deca u pitanju, ona uživaju posebnu zaštitu imajući u vidu da su ona manje svesna posledica svojih postupaka, kao i posledica deljenja svojih ličnih podataka na društvenim mrežama.

 

Pre donošenja ove odluke, Tik Tok je implementirao nekoliko izmena kako bi aplikacija bila bezbednija za lica mlađa od 16 godina, ali to kompaniju ne oslobađa od izrečene kazne budući da su propisi o zaštiti podataka i skraćena verzija za mlađe korisnike dostupni na holandskom jeziku tek od jula 2020 godine. Nakon ovih tehničkih izmena roditelji imaju mnogo veću kontrolu nad privatnošću svoje dece, tako što imaju mogućnost da upravljaju podešavanjima privatnosti dece kroz sopstveni nalog, putem ‘Family Pairing’ alata.

 

Tik Tok je uložio žalbu i taj postupak je i dalje u toku, a ishod postupka po žalbi nam ostaje da vidimo. Osim reakcije poverenika i holandska potrošačka grupa Consumentenbond objavila je ima nameru da podnese tužbu protiv Tik Tok kompanije kojom će da potražuje iznos od 1,5 milijardi EUR zbog nezakonitog prikupljanja ličnih podataka od korisnika. Takođe i fondacija pod nazivom Take Back Your Privacy zahtevali su da Tik Tok plati odštetu deci iz Holandije koja koriste aplikaciju, a kojih ima između 1,2 i 1,6 miliona.

Postavite Komentar