Follow us
  >  Pravni stavovi   >  Da li je moguće posedovati nemačko i srpsko državljanstvo?
deutsche und serbische Staatsbürgerschaft

Da li je moguće posedovati nemačko i srpsko državljanstvo?

nemačko i srpsko državljanstvo

Često postavljeno pitanje u našoj kancelariji se odnosi na mogućnost posedovanja srpskog i nemačkog državljanstva paralelno. Prema trenutnim propisima NIJE DOZVOLJENO istovremeno posedovanje oba državljanstva, ali postoje nagoveštaji da će biti izmene na ovom planu. Kada bi promene propisa mogle da se sprovedu, niko ne zna, te se do tada primenjuju propisi o otpustu iz državljanstva jedne države i stanju državljanstva druge države.

 

Koliko dugo traje postupak otpusta iz državljanstva Republike Srbije?

 

Postupak otpusta iz državljanstva traje u prosedu od 3 do 7 meseci, ali dužina postupka zavisi od svakog pojedinačnog slučaja. Da bi postupak bio što brže sproveden preporučljivo je prikupiti što veći broj dokumenata, kako bi nadležni organi bili rasterećeniji i kako bi brže postupali.

 

Kako se odreći srpskog državljanstva?

 

Postoje dva načina za pokretanje postupka otpusta iz državljanstva Republike Srbije. Zahtev za otpust je moguće podneti preko nadležnog srpskog konzulata u inostranstvu ili direktno preko Ministarstva unutrašnjih poslova u Srbiji. Druga opcija je preporučljivija jer je postupak brži.

 

Da li je potreban upis u vojni registar?

 

Za muškarce je neophodan upis u vojni registar pri ministarstvu odbrane Republike Srbije. Ovaj zahtev je moguće podneti isključivo lično, bilo preko konzulata ili u nadležnom organu u Srbiji. Postupak je veoma jednostavan i brzo se sprovodi. Žene nemaju obavezu uvođenja u vojnu evidenciju u Republici Srbiji.

 

Da li je moguć otpust iz državljanstva za celu porodicu?

 

Da, moguće je podneti zahtev za otpust iz državljanstva za sve članove porodice (i za maloletnu decu). Spisak neophodne dokumentacije je nešto obimniji u tom slučaju i postupak traje malo duže. Na kraju postupka nadležno ministarstvo donosi jedinstveno Rešenje o otpustu iz državljanstva.

 

Da li neophodno posedovati važeću ličnu kartu/pasoš Republike Srbije?

 

Za pokretanje postupka otpusta iz državljanstva dovoljna je fotokopija važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbiji. Ukoliko je dokument važeći i u momentu uručenja Rešenja o otpustu iz državljanstva isti će biti poništen.

 

Koliki si troškovi otpusta iz državljanstva?

 

Troškovi otpusta iz državljanstva uključuju taksu za otpust iz državljanstva (u momentu sastavljanja ovog teksta 15.03.2023. taksa iznosi 300,00 EUR) i troškove prevoda dokumenata na Srpski jezik. U slučaju da se postupak otpusta iz državljanstva sprovodi preko advokatske kancelarije, u troškove je potrebno uračunati i advokatski honorar.

 

Kolika je taksa za otpust iz državljanstva za višečlanu porodicu?

 

Roditelji (supružnici) i deca mogu da podnesu jedinstven zahtev za otpust iz državljanstva, što podrazumeva uplatu jedne takse za otpust iz državljanstva u visini od 300,00 EUR.

 

Šta se dešava nakon otpusta iz državljanstva?

 

Danom uručenja Rešenja o otpustu iz državljanstva podnosilac zahteva prestaje da bude državljanin Republike Srbije. To znači da se na njega primenjuju propisi za strane državljane. Ovo može imati uticaj na družinu dozvoljenog boravka u Srbiji, pravo sticanja nepokretnosti, pravo glasanja, pravo na rad i dr.

 

Nakon uručenja Rešenja o otpustu iz državljanstva, potrebno je isto predati nadležnom organu u Nemačkoj radi sticanja nemačkog državljanstva. Treba imati na umu da će lice biti neko vreme bez pasoša/lične karte, te putovanja treba uskladiti sa tim.

 

Za sva pitanja u vezi sa otpustom iz državljanstva Republike Srbije moguće je uputiti na našu e-mail adresu office@mlaw.rs.

Postavite Komentar