Follow us
  >  Vesti   >  Obaveštenje o novim rokovima za traženje hrvatskog državljanstva

Obaveštenje o novim rokovima za traženje hrvatskog državljanstva

 

Za sve naše klijente koji imaju bliže ili dalje korene u Hrvatskoj od značaja je da znaju da su u Hrvatskoj u toku izmene Zakona o državljanstvu koje predviđaju produžetak rokova za traženje hrvatskog državljanstva po načelu da dete hrvatskih državljana ima pravo na hrvatsko državljanstvo.

 

Reč je o produžetku roka za sticanje državljanstva u dve specifične situacije koje se neretko javljaju upravo kod lica koji danas žive u Srbiji, a roditelji su im ili drugi pretci iz Hrvatske.

 

U prvoj situaciji reč je o sticanju hrvatskog državljanstva po posebnim uslovima za sve odrasle osobe koje su rođene van Hrvatske, a čiji je najmanje jedan roditelj, u trenutku rođenja deteta, odnosno lica koje traži državljanstvo, imao hrvatsko državljanstvo. Taj uslov ispunjavaju po pravilu deca hrvatskih državljana rođena u Srbiji posle 8.10.1991. godine, ali i deca imaoca tzv. republičkog državljanstva Socijalističke Republike Hrvatske rođena pre 8.10.1991. van Jugoslavije.

U drugoj specifičnoj situaciji važeći hrvatski Zakon o državljanstvu predviđa korekciju kada je za vreme trajanja SFRJ prilikom rođenja deteta – do 8.10.1991. – greškom izostao upis hrvatskog republičkog državljanstva deteta. To je vrlo posebna situacija. Naveden uslov često će biti ispunjen kod lica čija su roditelji za vreme Jugoslavije došli iz Hrvatske radi zapošljavanja u Srbiju ili kao kolonisti. Deca roditelja koji su u Jugoslaviji imali hrvatsko republičko državljanstvo imala su pravo da i u Jugoslaviji budu upisana kao imaoci hrvatskog republičkog državljanstva – ako to nije učinjeno, ona sada hrvatsko državljanstvo mogu tražiti naknadno posebnim zahtevom za utvrđenje po odredbi čl. 30a.

 

Navedeni uslovi za sticanje odn. utvrđenje hrvatskog državljanstva nisu vezani za etničku, nacionalnu ili religioznu pripadnost već za kriterijum državljanstva roditelja.

 

Rok za traženje državljanstva po navedenim osnovima ističe krajem ove godine, ali novina je da se očekuje produženje roka do kraja 2022. godine. Naša kancelarija temeljno vrši proveru ispunjenosti uslova za traženje državljanstva Hrvatske i drugih zemalja prema svim prilikama Vašeg konkretnog slučaja. Nama možete poveriti i pribavljanje neophodne prethodne i propratne dokumentacije, a zatim i pripremu odgovarajućih zahteva.

 

Za sva pitanja u vezi sa ovom temom možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili na e-mail: office@mlaw.rs

 

Postavite Komentar