Follow us
  >  Vesti   >  Izmene Zakona o privrednim društvima = bolja privredna klima

Izmene Zakona o privrednim društvima = bolja privredna klima

 

Na pomolu su izmene zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava, preduzetnika i drugih oblika organizovanja- Zakona o privrednim društvima Republike Srbije (dalje: „ZPD“).

 

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama ZPD sprovodi se u periodu od 11. do 30. juna ove godine. Kako će se ovi propisi naći uskoro pred poslanicima Narodne Skupštine, advokati iz Advokatske kancelarije Momčilović izdvajaju u ovom tekstu moguće izmene koje će uticati na poslovanje privrednih subjekata u Srbiji.

 

Cilj ovih izmena jeste usklađivanje propisa sa merama iz Akcionog plana Programa za unapređenje pozicije Republike Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja Doing Bussines liste za period 2020-2023. godine.

 

 

Izdvajamo pet najvažnijih izmena koje bi vrlo brzo mogle da postanu obavezujuće:

 

  1. Dobrovoljna medijacija u rešavanju sporova između članova društva i društva

 

Nacrt predviđa mogućnost da član društva može pre pokretanja parničnog postupka protiv društva ili u toku parničnog postupka da pokuša posredovanje u rešavanju spora koji proizlazi iz ovog zakona, u skladu sa zakonom kojim se uređuje posredovanje u rešavanju sporova.

 

Takođe, prema odredbama Nacrta i društvo može pre pokretanja parničnog postupka protiv člana društva ili u toku parničnog postupka da pokuša posredovanje u rešavanju spora koji proizlazi iz ovog zakona, u skladu sa zakonom kojim se uređuje posredovanje u rešavanju sporova.

 

  1. Prikazivanje poslova u kojima postoji lični interes i u godišnjem finansijskom izveštaju

 

Nacrt predviđa preciznije odredbe postupka u slučaju zaključenja poslova u kojima postoji lični interes. Tako će, na primer, ukoliko budu osvojeni ovi predlozi, privredno društvo koje je u toku poslovne godine zaključivalo poslove koje uključuju lični interes Zakonom određenih lica, morati ti da predstavi i u godišnjem finansijskom izveštaju

 

  1. Naknade i stimulacije direktora postaju transparentne

 

Prema ovom Nacrtu se uvodi obaveza za društvo da akcionaru učini dostupnim podatke o iznosu i strukturi naknade i stimulacije direktora, odnosno izvršnog direktora i člana nadzornog odbora, ako je upravljanje društvom dvodomno;

 

  1. Odluka o odobrenim akcijama

 

Predviđeno je takođe da Skupština donosi odluku o odobrenim akcijama. Ta odluka bi morala da sadrži sve bitne elemente odobrenih akcija, kao i rok za izdavanje istih.

 

  1. Pristupanje novog člana u doo

 

Nacrt predviđa da Skupština društva sa ograničenom odgovornošću jednoglasno odlučuje o odobravanju pristupanja novog člana društvu.

 

 

Glavna svrha uvođenja izmena jeste veća transparentnost i pravna sigurnost u poslovanju, koje bi trebalo da imaju za cilj poboljšanje uslova poslovanja kao i stvaranje povoljne investicione podloge. Prema analizi koju je tokom proleća ove godine sprovela Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) privredna klima u Srbiji je pozitivno ocenjena, a izmene propisa koji uređuju privredu i poslovanje bi trebalo da rezultiraju daljim povećanjem investicija u Srbiji.

 

Koje od ovih izmena će stupiti na snagu i u kom obimu, ostaje nam da vidimo.

Postavite Komentar