Follow us
  >  Vesti   >  Usvojen je IPARD III program Republike Srbije iz oblasti zaštite životne sredine
IPARD III program

Usvojen je IPARD III program Republike Srbije iz oblasti zaštite životne sredine

 

Evropska komisija je Odlukom od 09. marta 2022. godine usvojila IPARD III program Republike Srbije za period 2021 – 2027. godine. Finansijski  doprinos Evropske unije za IPARD III program i iznosi 288 miliona evra.

 

Na koje investicije se odnosi podržane  IPARD III program?

 

Investicije koje  će biti podržane  IPARD III programom obuhvataju nabavku opreme i mašina, kao i izgradnju i rekonstrukciju objekata, a radi dostizanje evropskih standarda u oblasti bezbednosti hrane, higijene, potom dobrobiti životinja i zaštite životne sredine, ali i radi osnaživanja poljoprivrednih proizvođača da svoje proizvode plasiraju na tržište EU.

 

Ništa manje važna nije ni priprema za korišćenje evropskih fondova koji će domaćim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima biti pridruživanjem Srbije EU.

 

Mere koje  će biti podržane IPARD III programom Republike Srbije za period 2021 – 2027. godine su sledeće:

Mera 1: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava;

Mera 3: Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva;

Mera 4: Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje;

Mera 5: Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja – LEADER pristup;

Mera 6: Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu;

Mera 7: Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja i

Mera 9: Tehnička pomoć (podrška Upravljačkom telu u sprovođenju IPARD programa).

 

 

Može se zaključiti da je IPARD III programom predviđeno uvođenje dodatnih mera, koje IPARD II program nije predviđao, a koje bi trebalo dodatno da povećaju korisnost dodeljenih sredstava. Osim mera zapaženo je i uvođenje novih sektora, novih limita finansijske podrške i novih specifičnih kriterijuma u vezi sa površinom i brojem životinja.

 

 

Advokatska kancelarija Momčilović prati aktuelna dešavanja na polju regulative zaštite životne sredine i svojim klijentima pruža punu pravnu i konsultantsku podršku u ovoj oblasti i prilikom konkurisanja na program IPARD III radi ostvarivanja finansijske podrške koju program predviđa.

Postavite Komentar