Follow us
  >  Vesti   >  Zakon o građanskom partnerstvu – koje novine može da donese u porodičnom zakonodavstvu?

Zakon o građanskom partnerstvu – koje novine može da donese u porodičnom zakonodavstvu?

Zakon o građanskom partnerstvu

Predlog Zakona o građanskom partnerstvu se nalazi od septembra 2023. godine u skupštinskoj proceduri, a ključna oblast koju reguliše ovaj propis jeste reguslisanje istopolnih zajednica u Srbiji. Ovaj zakon, dakle, otvorio bi vrata zakonskom priznavanju istopolnih zajednica i građanskih partnerstava u našoj zemlji i sasmim tim ima duboki društveni značaj i otvara prostor za debate na ovu temu.

 

Šta bi Zakona o građanskom partnerstvu izmenio u porodičnom pravu?

 

Usvajanje ovog Predloga zakona bi predstavljalo uvođenje sledećih novina dva punoletna lica istog pola:

  • regulisanje pojmova registrovanog i neregistrovanog građanskog partnerstva,
  • regulisanje uslova i postupaka zaregistraciju odnosno priznanje građanskog partnerstva,
  • uvođenje registra građanskog partnerstva,
  • regulisanje dejstava i pravnih posledica građanskog partnerstva,
  • regulisanje prestanka građanskog partnerstva.

 

Kakva dejstva bi imao ovaj zakon?

 

Ovim zakonom bi se takođe regulisala pitanja kao što su pravo na izdržavanje između dve osobe istog pola u registrovanom građanskom partnerstvu, imovinski odnosi među ovim partnerima, mogućnost nasleđivanja, poreske olakšice i druge slične povlastice, prava u slučaju bolesti, te prava iz oblasti zdravstvenog, penzijskog i socijalnog osiguranja, na način na koji su te oblasti već regulisane među bračnim partnerima do sada.

 

Da li je predviđena mogućnost usvajanja dece od strane zajednice istopolnih partnera?

 

Važno je napomenuti da ni u ovom Predlogu zakona, kao ni u prethodnim verzijama predloga propisa koji se odnose na istopolna partnerstva, nije predloženo da istopolni partneri imaju pravo na usvajanje dece.

 

Debata i razmena mišljenja o ovom Predlogu zakona su ključni koraci u daljem procesu donošenja odluka, te nam ostaje da vidimo da li će propis kao takav dobiti zeleno svetlo od strane poslanika ili ne.

 

Sva pitanja u vezi sa porodičnim pravom moguće je uputiti našem pravnom timu na e-mail adresu: office@mlaw.rs ili nas kontaktirati putem naše kontakt forme.

Postavite Komentar